Jednoduchý domácí pomocník, který dezinfikuje a překvapivě příjemně voní. Používám ho hlavně na toaletu a kuchyňskou pracovní desku.

Objem jednotlivých surovin berte orientačně, dle vašich potřeb a možností. Já dělám čistič jednou za dva roky, v době kolem Vánoc, kdy jíme pomeranče a zbylými slupkami průběžně sklenici plníme.

Budete potřebovat:

3,7 l olbřímí zavařovací sklenice (např. po velkém balení okurek)

rozprašovač (po využité drogerii nebo na kytky)

0,7 l lihu, vodky, nebo pálenky, co se úplně nepovedla

2 l kvasného lihového octu

6-8 slupek z celých pomerančů

Postup je jednoduchý… Všechny tekutiny se nalijí do velké sklenice a řádně promíchají. Pomerančové slupky se do nádoby přidávají postupně. Ideálně hned po oloupání, dokud jsou čerstvé. Tak pustí nejvíce aroma.  Sklenici se snažíme naplnit co nejvíce, ale slupky musí být ponořené celé. Nebojte se přihodit i kůru z mandarinky. Sklenici nechte stát v pokojové teplotě, pouze občas protřeste. Po třech až čtyřech týdnech je hotovo.

Slupky vylovte, nebo přelejte přes síto, či plátno. Osobně pak čistič uchovávám v původní velké okurkové sklenici a dle potřeby odlívám do rozprašovače.

Pokud máte čističe stále zbytečně hodně, radostně jej rozdejte rodině a kamarádům 🙂